top of page
Lichamelijke
symptomen
Gedrags-
veranderingen
Psychische 
symptomen 
ernstige uitputting van energie - slecht slapen - spier- & hoofdpijnen - verstoorde maag-darmwerking - veranderingen in eetlust - minder immuniteit 
hartkloppingen - huidproblemen 
hangerig - futloos - nood aan slaapmedicatie - emo-eten - 
meer roken - vermijden van sociale contacten - meer alcohol of drugs - chaotisch zijn - nood aan meer structuur - slechter presteren
(dood)moe - overdreven piekeren - niet meer genieten - laag zelfvertrouwen - 
laag zelfbeeld - opgejaagd zijn - kort lontje - moeite met onthouden & concentreren - somber - emotioneel - angstig 
BloomIcon_Green_edited.png

Nee het is niet de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Het zijn vooral de druppels die de emmer gevuld hebben. Het gebrek aan grenzen stellen, altijd maar doorgaan, nauwelijks nee zeggen en niet bij je eigen normen en waarden blijven leiden vaak tot een burnout. Vaak is er een grote mismatch met het werk en heeft men niet de kracht om te veranderen van job. Bore-out kenmerkt zich dan weer vooral door een gebrek aan kwalitatieve prikkels op het werk, veel taken te doen hebben, maar daar quasi geen voldoening uit te halen. Verveling, te veel ergernissen en de uren aftellen, worden vaak genoemd. Gedachten als 'wat zit ik hier eigenlijk te doen' horen hier bij. Men heeft een hele dag gewerkt en voelt zich moe en onvoldaan op het einde van de dag.

Als coach ben ik extra alert voor bore-out. Het is zeer opvallend dat er veel mensen werk doen, dat niet bij hen past. Aandacht voor burnout begint er steeds meer te komen. Aandacht voor bore-out is er naar mijn idee nog te weinig.

Het wapen om niet te hervallen is als een recept met een aantal goede ingrediënten: goede inzichten in wie je bent, jouw kwaliteiten en valkuilen kennen, weten wat je wil in het leven en dat pad vooral uitvoeren.  En veerkracht. Veerkracht is een echte hotskill voor een duurzaam resultaat. Veerkracht begint met de gepaste rust inbouwen, aanleren van de juiste vaardigheden, je persoonlijkheid begrijpen en jouw kompas juist zetten.
Om dit proces maak ik met u een analyse van jouw veerkracht en maak ik een risicotaxatie op een burnout. Deze risicotaxatie op burnout kan preventief en achteraf ingezet worden en is een genormeerd en gevalideerd meetinstrument.
 

BloomIcon_Pink_edited.png
bottom of page